Datainspektionens nyhetsbrev nr 4-2012

De nordiska datatillsynsmyndigheterna analyserar den nya EU-förordningen

Direktörerna för de nordiska datatillsynsmyndigheterna har samlats i Oslo för att diskutera på vilket sätt EU-kommissionens förslag till ny dataskyddslagstiftning kommer att påverka datatillsynsmyndigheternas interna arbete och samarbete.Kommissionen har föreslagit en omfattande reform av EU:s dataskyddslagstiftning, bland annat är avsikten att stärka medborgarnas rättigheter på Internet. Går förslaget igenom så kommer dagens nationella dataskyddslagstiftning i Europa att ersättas med denna lag. 

- Detta är den mest omfattande ändringen av europeisk dataskyddslagstiftning på många år. Det kommer att ställa helt nya krav på datatillsynsmyndigheterna i Europa och förändra vårt arbetssätt, säger Susanne Björkholm, chef för Datainspektionen på Åland.

På mötet i Oslo deltog direktörerna för dataskyddsmyndigheterna i Norge, Finland, Danmark, Island, Sverige, Färöarna och Åland. De beslöt att genomföra konsekvensanalyser av förordningsförslaget. Analyserna ska ligga till grund för vidare diskussioner på ett möte i Stockholm senare i höst.

 - Detta möte kommer att vara startskottet för hur vi nordiska datatillsynsmyndigheter ska arbeta, och framför allt hur vi ska samarbeta i framtiden, säger Björkholm.