Nyhetsbrev 1-2016

EU:s dataskyddsreform

Den 15 december i fjol kom EU, det vill säga EU-kommissionen, Europaparlamentet och EU:s ministerråd, överens om förslaget till ny EU-förordning om dataskydd.

Den nya förordningen för dataskydd beräknas vara översatt, språkgranskad och formellt antagen under våren 2016. Två år senare, det vill säga våren 2018, ska förordningen träda i kraft och ersätta den åländska personuppgiftslagen.

I överenskommelsen ingår även ett direktiv som reglerar hur personuppgifter får hanteras i den brottsbekämpande verksamheten. Direktivet blir inte direkt gällande lag utan ska införas i respektive lands nationella lagstiftning inom tre månader efter att direktivet formellt antagits.

EU-dataskyddsförordningen kommer att gälla direkt som lag på Åland. Det innebär att den åländska personuppgiftslagen som den ser ut i dag inte kommer att finnas kvar. De bestämmelser som registeransvarig måste följa kommer i huvudsak att finnas direkt i EU-förordningen istället. Förordningen ger trots allt utrymme för mer preciserade bestämmelser i landskapslagstiftning och åländska regler som gäller behandling av personuppgifter kan därför komma att finnas även i fortsättningen på vissa områden. Det gäller till exempel behandling av personuppgifter hos myndigheter som kommer att i viss utsträckning kunna regleras genom landskapslagstiftning. Förslaget till direktiv för brottsbekämpande myndighet torde komma att genomföras i rikslagstiftning då det huvudsakligen är fråga om rikets behöriget.

EU-förordningen innehåller bland annat

Tydligare rättigheter för enskilda, såsom rätten att begära att dina personuppgifter raderas
Tydligare regler om ansvar hos de som behandlar personuppgifter. Det finns krav på så kallade konsekvensanalyser, inbyggda dataskydds-garantier (inbyggd integritet) samt skyldighet att anmäla eventuella incidenter till tillsynsmyndigheten såsom rätten att få veta när dina uppgifter hackats
Regler om förstärkt samarbete mellan de olika medlemsstaternas dataskyddsmyndigheter

Läs EU-kommissionens pressmeddelande på svenska:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6321_sv.htm