Nyhetsbrev 4-2016

Europaparlamentet har antagit EU:s dataskyddsregler

Parlamentet har nu slutgiltigt antagit den nya EU-förordningen om dataskydd och det direktiv som reglerar hur personuppgifter får användas i brottsbekämpande verksamhet.

Reformen innebär att det nuvarande dataskyddsdirektivet som gällt sedan 1995 ersätts med en förordning vars syfte är att förbättra privatpersoners möjlighet att ha kontroll över sina personuppgifter. I lagstiftningspaketet ingår även ett direktiv som reglerar hur personuppgifter får hanteras i den brottsbekämpande verksamheten. EU-förordningen om dataskydd upphäver EU:s nuvarande personuppgiftsdirektiv och blir direkt tillämplig på Åland. Förordningen förutsätter även lagstiftningsåtgärder på Åland eftersom medlemsstaterna genom detaljreglering kan komplettera förordningen, speciellt inom den offentliga sektorn.

Nytt är att dataskyddsmyndigheten kan utfärda böter upp till 10 eller till och med i vissa fall upp till 20 miljoner euro vid överträdelser. Reformen innebär nya kostnader även för den offentliga förvaltningen bland annat då dataskyddsombud ska utnämnas. Dataombudsmannens byrå, som är den myndighet som övervakar tillämpningen av förordningen i Finland, bedömer att de nya uppgifterna ökar myndighetens resursbehov med 5-7,5 årsverken. Förordningen och direktivet börjar tillämpas under år 2018.

Reformen har bedömts vara nödvändig då internets betydelse idag är en helt annan än för drygt 20 år sedan. I dagens digitala värld överförs data genom bland annat smarta telefoner, sociala medier och internetbanker. Ofta är det fråga om gränsöverskridande överföringar av data.

Europas dataskyddsmyndigheter står inför en stor utmaning konstaterar chefen för Datainspektionen Susanne Björkholm. Det finns nog inte ett enda område i samhället där man inte samlar in och hanterar stora mängder personuppgifter. Utvecklingen har lett till en kraftigt ökad risk att personuppgifter missbrukas vilket i sin tur innebär att behovet av tillsyn från Datainspektionen aldrig har varit större än nu, säger chefen för Datainspektionen Susanne Björkholm.