Nyhetsbrev 7-2012

Ny teknologi i förvaltningen

Datainspektionen har tagit fram en vägledning för hur IT-system bör utformas för att redan från början uppfylla kraven i personuppgiftslagen.

Användningen av IKT i förvaltningen står högt på den politiska agendan. Flera skolportaler är redan lanserade och användningen av tekniken kommer att i allt större utsträckning underlätta för medborgarna att kontakta skola, hälsovård och annan offentlig verksamhet.

Om tekniken redan i ett tidigt skede planeras på ett riktigt sätt kan användningen av tekniken rentav innebära ett ökat dataskydd för medborgarna, säger chefen för Datainspektionen Susanne Björkholm. Det förutsätter att ett gott dataskydd redan i den tidiga utvecklingsfasen integreras genom att särskilt  medborgarnas personliga integritet och rätt att själva bestämma behandlingen av deras personuppgifter beaktas.

Personuppgiftslagen bygger på ett par grundläggande principer, nämligen: Mer information än vad som är nödvändigt ska inte samlas in, informationen ska inte hållas kvar längre än vad som är nödvändigt, informationen ska inte användas till annat syfte än för vilket den insamlats. Få IT-system tar hänsyn till de här principerna. Därför har Datainspektionen tagit fram en vägledning för hur IT-system bör utformas för att redan från början uppfylla kraven i personuppgiftslagen.