Ny Myndighetschef på plats

Idag den 1 mars 2019 började jag, Joakim Söderberg, som ny Myndighetschef för Datainspektionen här på Åland. Nu är det snart ett år sedan Dataskyddsförordningen, eller GDPR som jag brukar kalla den, trädde i kraft. Paniken hoppas jag har hunnit lägga sig lite. Syftet med lagen var aldrig att skrämmas, utan det handlar snarast om individens rätt till sin egen information. Det är dels en konsumentskyddande lagstiftning och även en förlängning och modernisering av rätten till privatliv, vilket jag vill passa på att påminna är en mänsklig rättighet.

Myndigheten har som många säkert känner till stått utan myndighetschef sedan i somras, och därför har heller ingen verksamhetsberättelse upprättats för 2018. Detta blir en av de första uppgifter jag tar mig an som ny i tjänst, så fort den är färdigställd kommer den att finnas tillgänglig för allmän beskådan på hemsidan. När verksamhetsberättelsen är klar kommer jag även ha ett bättre hum om hur Datainspektionen bör gå till väga för att hjälpa våra Åländska myndigheter att uppnå samstämmighet med lagstiftningen.

Jag kan passa på att kort förklara vem jag är också: jag är jurist, har jobbat en del med rättighetsfrågor men har den senaste tiden huvudsakligen specialiserat mig inom dataskydd och förvaltningsrätt. Senast som kommunjurist och dataskyddsombud i Heby Kommun. Jag är därmed van att agera som ett stöd till myndigheter och politiken gällande praktiska lösningar på frågor som rör GDPR. Nu ser jag fram emot att vara stöd till både Ålands myndigheter och befolkning. Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor!