Nyhetsbrev 6-2016

Ny checklista förbereder myndigheter för den nya EU-förordningen

Datainspektionen har tagit fram en checklista som ett stöd till myndigheter och andra organisationer som nu måste förbereda sig för den EU-förordning om dataskydd som i maj 2018 ersätter personuppgiftslagen.

Om inte fullt två år ska EU:s dataskyddsförordning börja tillämpas på Åland och i de andra medlemsländerna. Förordningen gäller direkt som åländsk lag och ersätter personuppgiftslagen. Det får stora konsekvenser för myndigheter och andra organisationer som samlar in och använder personuppgifter.

Förordningen har likheter med den nuvarande personuppgiftslagen men innehåller också stora skillnader. Det är viktigt att myndigheter och andra redan nu börjar förbereda sig på de nya reglerna.

Datainspektionen har tagit fram en checklista som stöd i förberedelsearbetet. Checklistan bygger på en förlaga från Datainspektionens systermyndighet i Storbritannien, The Information Commissioner's Office. Checklistan innehåller 12 punkter som bland annat redogör för nya krav på integritetsanalyser, dokumentation, vilka rättsliga grunder som kan användas då personuppgifter
samlas in och behandlas samt vilken information man måste kunna ge till de personer vars uppgifter man samlar in.