Nyhetsbrev nr 5-2012

Barn och ungdomar har rätt till privatliv i skolan

Barn och ungdomar förtjänar lika mycket respekt som vuxna för sitt privatliv på arbetsplatsen.

Inför skolstarten är det många frågor gällande personlig integritet som dyker upp. I syfte att underlätta en korrekt behandling i skolorna och för att informera elever/studerande och föräldrar har Datainspektionen valt att lyfta fram aktuella frågor inför skolstarten.

  - Elevernas/de studerades personuppgifter ska skyddas så att utomstående inte kommer åt dem. Med utomstående avses också sådan personal som inte behöver uppgifterna i sitt arbete, säger Susanne Björkholm, chef för Datainspektionen.

Datainspektionen vänder sig till skolorna för att påminna om vikten av  en korrekt behandling av personuppgifter i skolorna. Skolorna har ett informationsansvar för hur de behandlar personuppgifter. Bl.a. ska det finnas registerbeskrivningar som innehåller information om vilka personuppgifter som hanteras och varför. Eleverna har rätt att få registerutdrag för att kunna kontrollera sina personuppgifter.

Uppgifterna ska skyddas mot olaglig behandling så att ingen av misstag kommer åt att förstöra, ändra, utlämna eller sända uppgifterna vidare. Uppgifterna får inte heller sparas längre än vad som är nödvändigt.